www.lygneshults.se - tysk jaktterrier - www.lygneshults.se - tysk jaktterrier - www.lygneshults.se - tysk jaktterrier - www.lygneshults.se


 Hem
 Nyheter
 Rasen
 Att söka valp
 Avelsfilosofi
 Våra hundar
 Valpar
 Kontakt/om oss
 Viltfoder
 Övrigt
 Gästbok
 

Besökare just nu: 4
Sidvisningar: 303625
Unika besök: 213801

 


Kia under sin första vildsvins träning drygt 12 månader, hon arbetade då drygt en timme uthålliht utan att söka stöd hos mig.Att söka valp:

En självklarhet för att få så bra förrutsättningar som möjligt är att båda föräldradjuren uppfyller TJTK avelskriterier, läs mer om detta på www.tjtk.se.
Jag brukar ge följande generella råd till de som söker valp:
För det första fundera till på hur du vill att din hund skall jaga, drevtider,
skärpa, dådkraft, hårlag, metalitet mm, så att du vet vad du letar efter. När du väl vet var du önskar, leta då föräldradjur med just dessa egenskaper (gärna lite mer än vad du egentligen önskar) och som passar till din jaktform och ditt sätt att bedriva jakt på.
Kia drygt 12 månader under vildsvinsträning, 2009

 

Kia under en vildsvinsjakt, 2009 När du väl hittat intressanta föräldradjur, titta då på www.skk/hundata.se där kan du läsa mer om meriter, kullsyskon och föräldradjur och deras avkommor. Leta efter jämnhet och de egenskaper du söker, i vissa fall kan dogbasevärderna vara till vägledning.
Nästa steg är att ta kontakt med de kennlar som uppfyller avelskriterierna och söka information om föräldradjuren. Försök dock skaffa dig så ojävig information som möjligt, kanske till och med ringa till ägare av tidigare avkommor från föräldrarna.

Det kanske kan tyckas som ett stort arbete att leta valp, men hunden ska ju fungera hemma och i skogen i minst 10 år.

För dig som söker valp kan jag rekommendera att läsa Jakthundar - Hur du väljer, uppfostrar och tränar din jaktkamrat med underrubriken livet är för kort för att jaga med dåliga hundar av Sten Chistoffersson (NORDSTEDTS).
Kia på vildsvinsjakt, 2009

 
   

Nike och Kia på rådjursjakt, 2009

 

 
Lygneshults kennel, St. Lygneshult 4, 574 95 BJÖRKÖBY
Tel. 0383-172 27, Mob. 070-276 88 06, E-post: nordahl.par@gmail.com
© Lygneshults kennel