www.lygneshults.se - tysk jaktterrier - www.lygneshults.se - tysk jaktterrier - www.lygneshults.se - tysk jaktterrier - www.lygneshults.se


 Hem
 Nyheter
 Rasen
 Att söka valp
 Avelsfilosofi
 Våra hundar
 Valpar
 Kontakt/om oss
 Viltfoder
 Övrigt
 Gästbok
 

Besökare just nu: 3
Sidvisningar: 303626
Unika besök: 213802

 


 Vildsvinsgalt skjuten av mig på stånd för Zeb, 2008
Avelsfilosofi:

Trots att kenneln är relativt liten och endast drivs på hobbynivå anser jag att det är viktigt att man har en avelsfilosofi för att kunna vara tydlig mot valpköpare samt vara målmedveten och behålla eller förstärka de egenskaper jag ser som värdefulla. Min filosofi grundar sig på min erfarenhet och mitt sätt att bedriva framförallt klövviltsjakt på där vildsvinsjakten är en viktig del. Ytterst syftar min avel till att försörja mig själv med dugliga jakthundar med utmärkt mentalitet. Detta kanske innebär att jag ser förtjänster i olika egenskaper som andra ser som nackdelar, vilket innebär att mina hundar och deras arbetssätt inte passar alla jägare.

Vildsvinsgalt skjuten på stånd för Zeb, 2008


Kia på eftersök av trafikskadad älg, som kunde skjutas av mig efter spårning och ett kortare ståndarbete, 2009Jag anser att grunden är föräldradjur som uppfyller TJTK:s avelskriterier, d.v.s. skogs- eller fältanlagsprov, gryt och /eller vildsvinsprov samt lägst 2:a pris vid exteriör bedömning på utställning, läs mer på www.tjtk.se. Utöver dessa relativt enkla meriter ser jag förtjänster med hundar som har mycket stor jaktlust i kombination med skärpa och dådkraft vilket gör att hunden självständigt arbetar med mycket god uthållighet på framförallt vildsvin men även räv och grävling. För mig och min avel är de ideala drevtiderna på 30-60 minuter, där drevtiden i sig inte är det viktigaste utan att hunden har ett sort sök i vidd och tempo även då kalla slag saknas. I de situationer hunden ställer vildsvin eller älg skall hunden arbeta intensivt och inte bryta förrän hunden tappar kontakten med djuret efter exempelvis ett längre drev

Kia under eftersök av trafikskadad älg, 2009

 

För att en hund skall användas i min avel krävs det att den med passion arbetar på vildsvin, d.v.s. självständigt och intensivt med god uthållighet. Dessutom skall hundarna ha bra temperament och jaktligt besitta de egenskaper jag ser som viktiga, så som skärpa, dådkraft och drevegenskaper. Helt enkelt skall avelshundarna vara bra jakthundar med det lilla extra.
Avgörande är självklart att hundarna är mentalt bra och friska. Eftersom våra hundar är innehundar och en del av familjen så kräver jag att de fungerar bra med andra hundar, människor och framförallt barn samt att de kopplar av inne och är lugna till sättet. Avseende hårlag är min strävan att avla på släthåriga/trimfria hundar då skador syns lättare samt att mindre snö fastnar i pälsen.

Kia på eftersök en vinternatt, 2010

 

 
Kia på vildsvinsjakt, 2009
 
Kia på rådjursjakt, 2009
 

 

 

 
Lygneshults kennel, St. Lygneshult 4, 574 95 BJÖRKÖBY
Tel. 0383-172 27, Mob. 070-276 88 06, E-post: nordahl.par@gmail.com
© Lygneshults kennel